Ιστορικό

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, με Προεδρικό Διάταγμα, και λειτουργεί στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πλέον περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογικό - Γεωλογικό και Ορυκτολογικό.

Από το 1985 καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία, τον εμπλουτισμό και την ταξινόμηση των συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα, στόχος ήταν και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου, όπου το κοινό θα είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου και να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό από το 1994 μέχρι το 1997 πραγματοποιήθηκαν πέντε προσωρινές εκθέσεις για το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και του ευρύτερου νησιωτικού χώρου του Αιγαίου. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1990 το Μουσείο απέκτησε σταθερό εκθεσιακό χώρο σε ένα κτίριο 800 τμ. επί της λεωφόρου Κνωσού. 

Το  2007 είναι ένα έτος σταθμός: η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μεταφέρεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής Ηρακλείου, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, στον κόλπο Δερματά. Πρόκειται για ένα διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από τον Δήμο Ηρακλείου για αυτό τον σκοπό. Εκτείνεται σε 5 επίπεδα, με 3.500m2 εκθεσιακού χώρου όπου αναδεικνύεται με πρωτοποριακό και καινοτόμο τρόπο το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και της ανατολικής Μεσογείου. Η έκθεση του ΜΦΙΚ έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειολογική φιλοσοφία, είναι εξοπλισμένη με  τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά εκθέματα και οπτικοακουστικά μέσα και είναι ένας χώρος φιλικός στον επισκέπτη, με εύκολη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις που ανανεώνονται συχνά προσφέροντας συνεχώς νέες εμπειρίες στους επισκέπτες.

Το 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. To 2014 το ΜΦΙΚ εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities), ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημονικών Ιδρυμάτων που προωθεί την εκπαίδευση, την έρευνα και την κατανόηση της βιολογίας και των συναφών με αυτή επιστημών. Αποτελείται από 35 εθνικούς οργανισμούς και περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συλλογές Φυσικής Ιστορίας στην Ευρώπη.
 

sc-ins mail ro-l ro-r sc-fb sc-tw sc-yt