Η ομάδα μας

 

                                                              Όλγα Μπερδιάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

olgab@nhmc.uoc.gr

Η Όλγα Μπερδιάκη ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει κάνει σπουδές ως Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και Μουσειοπαιδαγωγός.
Αποφάσισε ότι μπορεί να συνδυάσει τις γνώσεις της από τις σπουδές και να οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, σε μουσεία και άλλους χώρους. 
Έτσι μετά από περιπλάνηση μερικών χρόνων, απέκτησε εμπειρία και γνώσεις στο Θεατρικό παιχνίδι, στις κατασκευές, στο κουκλοθέατρο, στο θέατρο σκιών,  στην αφήγηση παραμυθιών, στην οργάνωση παιδικών party,  στις παιδικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις (σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο) και φυσικά στο στήσιμο και την εμψύχωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία της Αθήνας και της Κρήτης. 
Το 2001 γνωρίστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η συνεργασία τους συνεχίζεται έως και σήμερα με πλήθος προγραμμάτων, εκδηλώσεων για οικογένειες, εκπαιδευτικά πακέτα, καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά, εορταστικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο και άλλα πολλά. Στόχος της είναι η επίσκεψη στο μουσείο να γίνει εξερεύνηση, η μάθηση παιχνίδι και οι αναμνήσεις εφόδιο για νέες περιπέτειες.

 

Ευρυδίκη Εσερίδου, Παιδαγωγός άτυπης εκπαίδευσης

veseridou@yahoo.gr

Γεννήθηκε στη Γουμένισσα του Κιλκίς. Σπούδασε στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και αποφοίτησε το 1994. Έκτοτε άσκησε το επάγγελμα της Δασολόγου μελετήτριας δασοτεχνικών έργων σε δασαρχεία της Μακεδονίας, της Σάμου και της Κρήτης. Απασχολήθηκε ως επικεφαλής αερομεταφερόμενων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης στην Αττική. Συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες. Η αγάπη της για το φυσικό περιβάλλον την έφερε σε επαφή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με το οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά το 1997 ως εθελόντρια  στην περιοδική έκθεση στα Χανιά. Στην πρώτη μόνιμη έκθεση του ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο απασχολήθηκε ως συμβασιούχος. Μετά το 2001 συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα του ΜΦΙΚ. Το 2004, ως Δασολόγος της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Κρήτης, συνεργάστηκε με το ΜΦΙΚ υλοποιώντας δράσεις για την προστασία του Γυπαετού και της βιοποικιλότητας στην Κρήτη, στα πλαίσια προγράμματος Life-Nature 2002. Από το 2010 έως σήμερα απασχολείται στη νέα έκθεση του ΜΦΙΚ ως ξεναγός. Παράλληλα πλαισιώνει την παιδαγωγική ομάδα του μουσείου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λοιπών δράσεων. Της αρέσει να εμψυχώνει και να καθοδηγεί τα παιδιά σε κατασκευές, ζωγραφική και χειροτεχνίες με έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και λίγα Ρωσικά.

                                                                 

                                                           Παξιμαδά Νίκη, Παιδαγωγός άτυπης εκπαίδευσης

Η Παξιμαδά Νίκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με διάκριση ΙΚΥ δύο συνεχόμενων ετών για άριστη επίδοση. Σπούδασε για έξι μήνες στο Centre d’ Oceanologie de Marseille με υποτροφία Erasmus. Το 2011 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Βιολογία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε ερευνητικό επίπεδο ασχολήθηκε με τη μακροπανίδα της βαθιάς θάλασσας. Από το 2004 συμμετείχε σε ερευνητικές δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Το 2008 συνεργάστηκε με το Ενυδρείο Κρήτης-Θαλασσόκοσμος και το ΜΦΙΚ ως ξεναγός και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2018 ανήκει στο δυναμικό του ΜΦΙΚ ως εκπαιδευτικός άτυπης εκπαίδευσης και ξεναγός. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει πτυχία υποβρύχιων καταδύσεων (Scuba diving) και δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας. Ήταν εθελόντρια στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και στην WWF.

 

Ζωή Λιαντράκη , Παιδαγωγός άτυπης εκπαίδευσης

lifeboo03@yahoo.gr

Η Ζωή Λιαντράκη είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος, αριστούχος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, έχει αποφοιτήσει με επιτυχία και από το τμήμα Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας. Ειδικεύεται στην Εντομολογία και Οικολογία έχοντας συμμετάσχει με προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια. Η πρώτη επαφή της με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έγινε το 2011 στα πλαίσια της εξάμηνης πρακτικής της άσκησης ως φοιτήτρια στο Εργαστήριο Αρθροπόδων. Από το 2012 και εξής εργάζεται στο μουσείο συμμετέχοντας στην οργάνωση και την ερμηνεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχοντας επιμορφωθεί στη Μουσειακή αγωγή. Επιπλέον έχει αναλάβει μέρος της ταρίχευσης των εντόμων και άλλων αρθροπόδων της έκθεσης «Βιοποικιλότητα και Γεωποικιλότητα της Κρήτης». 

 

Ζωή Μαυριτσάκη, Παιδαγωγός άτυπης εκπαίδευσης

zoemavritsaki@gmail.com

Η Ζωή Μαυριτσάκη σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εργαστεί ως πωλήτρια σε βιβλιοχαρτοπωλείο και παζάρι βιβλίου και ως τηλεφωνήτρια στο τμήμα βλαβών του ΟΤΕ. Α.Ε. Τον Ιανουάριο του 2014 απασχολήθηκε στο εργαστήριο Υδροβιολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της οικολογικής κατάστασης του υδατικού  διαμερίσματος Κρήτης, και το σχολικό έτος 2015-2016 δίδαξε Φυσική και Βιολογία στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Ηρακλείου.  
Από το Φεβρουάριο του 2017 εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κυρίως ως ερμηνεύτρια - εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παιδικών εκδηλώσεων, ως ξεναγός και φύλακας στο χώρο του μουσείου και ενίοτε ως στέλεχος υποδοχής και πωλητηρίου.

 

 

Κωνσταντίνα Μουσούρη , Υπεύθυνη Οικονομικών και Πωλητηρίου

sales@nhmc.uoc.gr

Η Κωνσταντίνα Μουσούρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Από την ηλικία των 7 ετών έζησε στο Βερολίνο, όπου φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Βερολίνου. Στα 19 της επέστρεψε στην Κρήτη και φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Στην συνέχεια καταρτίστηκε ως «Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου & Φοροτεχνικού  Γραφείου».
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης εργάζεται από τον Μάρτιο του 2010. Αρχικά ξεκίνησε ως ξεναγός σε γερμανόφωνα γκρουπ, έπειτα ασχολήθηκε ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολικές ομάδες, και παράλληλα ανέλαβε το Γραφείο Τύπου του ΜΦΙΚ. 
Σήμερα είναι υπεύθυνη οικονομικών και υπεύθυνη του πωλητηρίου του ΜΦΙΚ .  

 

Στέλλα Χαιρέτη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων

info@nhmc.uoc.gr

Η Στέλλα Χαιρέτη σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεοελληνική Φιλολογία (ΕΚΠΑ). Από το 2012 και εξής ειδικεύεται στη Μουσειακή αγωγή οργανώνοντας και ερμηνεύοντας εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει εργαστεί στο Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, όπου συμμετείχε στην οργάνωση και την ερμηνεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λαϊκή Ιατρική-Γητειές και Γιατροσόφια». Την εμπειρία της αυτή παρουσίασε 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο - ΠΔΕ Κρήτης "Εκπαίδευση & Πολιτισμός: Σχέσεις και Προοπτικές" στην ομιλία της με τίτλο «Πανεπιστημιακά Μουσεία και Εκπαίδευση: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης», τον Απρίλιο του 2018. Για τρεις ακαδημαϊκές χρονιές εργάστηκε ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο παραδοσιακής ζωής «Λυχνοστάτης». Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και ως επιμελήτρια κειμένων.

 

Γιώργος Αλεξανδράκης, Υπεύθυνος Ζωντανής Συλλογής 

chopper513@gmail.com

Ο Γιώργος Αλεξανδράκης είναι απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Έχοντας ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για τη φύση, ιδίως για τα «παρεξηγημένα» ερπετά και αρθρόποδα, έβαλε ως στόχο του να ενταχθεί στο δυναμικό του ΜΦΙΚ. Από το 2008 έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα της ζωντανής συλλογής του μουσείου, ενώ συμμετέχει και στις αποστολές του Μουσείου προσπαθώντας να μαθαίνει συνεχώς κάτι καινούργιο. Όπως λέει ο ίδιος: «η φύση είναι ένα ισόβιο σχολείο».

 

 

 

 

sc-ins mail ro-l ro-r sc-fb sc-tw sc-yt