Η έκθεση

Στα πέντε διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα Διοράµατα, στο Γιγάντιο ∆εινοθήριο, το μεγαλύτερο προϊστορικό ζώο της Κρήτης που έζησε στο νησί πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια, στο Ζωντανό Μουσείο, με ζωντανά ζώα, στον Ερευνότοπο, έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, καθώς και στον Εγκέλαδο, έναν βιωματικό προσομοιωτή σεισμών και στο Κέντρο Πληροφόρησης «ΑΙΘΟΥΣΑ NATURA 2000».
Παράλληλα, αυτή την περίοδο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φιλοξενεί τρεις περιοδικές εκθέσεις: «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί», «Οι ακραίοι δεινόσαυροι», τα «Φωτεινά Μυστήρια». Σε όλους τους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ελεύθερα ή να ξεναγηθεί από τους εξειδικευμένους ξεναγούς-μουσειοπαιδαγωγούς.


Τα Μεγαδιοράματα

Τα Μεγαδιοράματα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού εκθεσιακού χώρου του Μουσείου και καταλαμβάνουν τρία επίπεδα στον πυρήνα του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου. Πρόκειται για αναπαραστάσεις της φύσης σε πραγματικό μέγεθος, όπου παρουσιάζονται τα οικοσυστήματα της Κρήτης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Τα Μεγαδιοράματα αναδεικνύουν  τη ζωή στα δάση, στους θαμνότοπους, στους υγρότοπους, στις ακτές, στις ερήμους και στα αλπικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Ο «Εγκέλαδος»

Εγκέλαδος ΜΦΙΚ

Ο «Εγκέλαδος» αποτελεί μέσο εξοικείωσης για το φαινόμενο του σεισμού. Παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση του φαινομένου, ενημερώνει για την σωστή αντιμετώπιση και παράλληλα προσομοιώνει πραγματικούς σεισμούς.
Πρόκειται για έναν Σεισμικό Προσομοιωτή, ο οποίος αναπαριστάνει μία σχολική αίθουσα. Οι επισκέπτες καθισμένοι σε θρανία μαθαίνουν για το φαινόμενο του σεισμού και τη σεισμικότητα της ανατολικής Μεσογείου. Κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π., στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να νιώσουν σεισμούς μέχρι και 6 Richter και παράλληλα να πληροφορηθούν για τους τρόπους προστασίας και τις ορθές πρακτικές αντιμετώπισής τους. 

Αίθουσα Σεισμών και Ηφαιστείων (RACCE),

Το RACCE είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό εργαλείο Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και συντονίζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τους σεισμούς και ταυτόχρονα, την εκπαίδευση σχετικών ομάδων (εκπαιδευτικοί, γονείς, εθελοντές και φορείς πολιτικής προστασίας) στις βέλτιστες πρακτικές και την ενδεδειγμένη αντίδραση σε περίπτωση σεισμικής καταστροφής. Πρόσφατα στο πλαίσιο της έκθεσης του προγράμματος RACCE εγκαταστάθηκε ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός σεισμογράφος. Οι καταγραφές είναι σε πραγματικό χρόνο και είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της IRIS

Ο «Ερευνότοπος – Σταύρος Νιάρχος»

Ερευνότοπος

Ο «Ερευνότοπος» είναι ένας χώρος 250 τ.μ., ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά στον οποίο μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση της Κρήτης μέσα από  πλήθος πρωτότυπων και διαδραστικών παιχνιδιών. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν ανασκαφές προϊστορικών ζώων, να εξερευνήσουν σπήλαια, να παίξουν κουκλοθέατρο, να κρυφτούν μέσα στον κορμό ενός μεγάλου πλατάνου, να περάσουν μια νύχτα στην κατασκήνωση και πολλά άλλα. 

Το «Ζωντανό Μουσείο»

Το «Ζωντανό Μουσείο» είναι ένας χώρος με ειδικά διαμορφωμένα τερράρια και ενυδρεία γλυκού νερού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν ζωντανές οχιές, αγκαθοπόντικες, τρίτωνες, βατράχια και πολλά άλλα μικρά ζώα, μέσα από μία διαδρομή από τα ερημικά στα υγρά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Περιοδική έκθεση: «Κρήτη, μια ήπειρος σ΄ένα νησί»

Περιοδική έκθεση ΜΦΙΚ: "Κρήτη, μια ήπειρος σ'ένα νησί"

Η έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δήμου Τσαντίλη που έχει εκδώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και καλύπτει τα πιο βασικά στοιχεία της Κρητικής Ποικιλότητας.
Αναπτύσσεται στο ισόγειο του Μουσείου στην αίθουσα «Μαρία Ιωαννίδου Λυγιδάκη» (πρώτη πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης») συνολικής έκτασης  300 τμ. Η έκθεση παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κρητικού περιβάλλοντος μέσα από κείμενα, εκθέματα, διοράματα, μικροδιοράματα, ηλεκτρονικά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια,.
Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Κέντρο Πληροφόρησης «ΑΙΘΟΥΣΑ NATURA 2000»

Το Κέντρο Πληροφόρησης «ΑΙΘΟΥΣΑ NATURA 2000» είναι μια αίθουσα αφιερωμένη στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης. 
Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Natura2000 Value Crete. Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι να εξοικειώσει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού με τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης. Περιλαμβάνει τέσσερα (4) διαδραστικά συστήματα νέας τεχνολογίας, στα οποία παρουσιάζονται με εύληπτο και κατανοητό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, τα οικοσυστήματα και τα είδη που φιλοξενούν, το καθεστώς προστασίας που τις διέπει και τις απειλές που δέχονται, καθώς και τη σημασία και προσφορά τους στην κοινωνική και οικονομική ευημερία του τόπου.

Περιοδική έκθεση: Ακραίες μορφές Δεινοσαύρων

Μια περιοδική έκθεση που μας ταξιδεύει στην εποχή των δεινοσαύρων! Η έκθεση παρουσιάζει τα πιο ακραία πλάσματα εκείνης της εποχής μέσα από κινούμενα ρομποτικά ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος. Ζώα με τεράστια αγκάθια, κέρατα, τρομακτικά σαγόνια, κοφτερά νύχια και αδιαπέραστες πανοπλίες. Μεταξύ άλλων εκτίθενται ο τεράστιος Αργεντινόσαυρος, ο παλιότερος όλων Ηωράπτορας και βέβαια ο πλέον διάσημος T-Rex. 

Περιοδική έκθεση: «Φωτεινά Μυστήρια»

Μια έκθεση με εκπαιδευτικό και διαδραστικό περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες που εστιάζει μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα, παιχνίδια και πειραματικές διατάξεις στην εξέλιξη των οπτικών τεχνολογιών,  την 3D απεικόνιση & τα ολογράμματα. Ελάτε κι εσείς να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο της οπτικής, της τεχνολογίας, των χρωμάτων και της ολογραφίας. 

sc-ins mail ro-l ro-r sc-fb sc-tw sc-yt