Η εξωγήινή μας μοναξιά

Δαρβινική Δευτέρα _16 Δεκεμβρίου 2019_19:00

« Η εξωγήινή μας μοναξιά»

Ομιλητής: Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής.

Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής απαντάται ήδη στους μύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσμου. Αποκτά όμως επιστημονική δομή και περιεχόμενο μόνον τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, αλλά και ειδικές αποστολές αναζητούν ίχνη ζωής στους κοντινούς μας πλανήτες και στον διαστρικό κόσμο, ενώ η ελπίδα να συλληφθούν σήματα από μια εξωγήινη νοημοσύνη προκαλεί πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον και την φαντασία. Όπως θα τεκμηριώσει πάντως ο κ.Γραμματικάκης, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία, ότι κάπου, κάποια στιγμή, θα επιβεβαιωθεί ότι το φαινόμενο της ζωής δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του πλανήτη μας. Από το σημείο αυτό μέχρι τον εντοπισμό και την επικοινωνία μας με κάποιο είδος νοημοσύνης, που διαβιεί στο αχανές Σύμπαν, ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια. Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι

στην εξωγήινη μοναξιά μας. Η πραγματικότητα αυτή, θα τονίσει ο κ.Γραμματικάκης, θέτει σημαντικά ηθικά και φιλοσοφικά προβλήματα στον σημερινό άνθρωπο.

Είσοδος ελεύθερη

Οι Δαρβινικές Δευτέρες διοργανώνονται και συντονίζονται από μία ομάδα 6 επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ. Πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://darwinianmondaysgr.weebly.com/

sc-ins mail ro-l ro-r sc-fb sc-tw sc-yt