Δαρβινική Δευτέρα _11 Νοεμβρίου 2019_19:00


«Η επικράτηση της φυσικής τελεολογίας στην αρχαιότητα»
Ομιλητής: Βασίλης Κάλφας, καθηγητής του τµήµατος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης

Στο 2o βιβλίο των Φυσικών ο Αριστοτέλης παρουσιάζει µια διαµάχη ανάµεσα στον ίδιο και σε στοχαστές, όπως ο Εµπεδοκλής και ο Δηµόκριτος, οι οποίοι φαίνονται να υποστηρίζουν ότι η φύση δε λειτουργεί µε βάση κάποια σκοπιµότητα, αλλά υπακούοντας στη σχέση αιτίου και αιτιατού. Επεκτείνει µάλιστα τη διαµάχη στην έµβια φύση και παρουσιάζει τον Εµπεδοκλή να πρεσβεύει µια πρωτόλεια µορφή της θεωρίας της Εξέλιξης των ειδών. Ο Αριστοτέλης απορρίπτει αυτές τις θέσεις και υπερασπίζεται µια γενικευµένη τελεολογία όπου τα οργανικά ή ανόργανα φυσικά όντα µεταβάλλονται προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης ενός προδιαγεγραµµένου τέλους. Η θεωρητική αυτή διαµάχη στην πραγµατικότητα δεν συνέβη ποτέ. Ο Αριστοτέλης κατασκευάζει στην ουσία έναν άξιο αντίπαλο µε ισχυρά επιχειρήµατα γιατί θεωρεί ότι έτσι ενισχύεται η δική του αντίθετη προσέγγιση. Το γεγονός πάντως είναι ότι µετά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη η τελεολογική σύλληψη της φύσης επικράτησε πλήρως για τα επόµενα 2000 χρόνια.

Είσοδος ελεύθερη

Οι Δαρβινικές Δευτέρες διοργανώνονται και συντονίζονται από μία ομάδα 6 επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ. Πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://darwinianmondaysgr.weebly.com/

sc-ins mail ro-l ro-r sc-fb sc-tw sc-yt